Blogpost

4

Terug naar reisinspiratie

Lapland, dé droom van iedere winter(sport) fanaat.

Wie aan prachtig witte landschappen en het noorderlicht denkt, denkt al gauw aan Lapland. Het ‘land’ van de kou, sneeuwexcursies en natuurlijk het noorderlicht. Voor veel winter(sport) fanaten staat Lapland dan ook bovenaan de bucketlist, niet geheel onterecht vinden wij. Chantal is er onlangs geweest en deelt haar tips hier.

Beste reistijd voor Lapland
Lapland heeft prachtige natuur en is ook in de zomer erg mooi maar voor de ultieme Lapland ervaring moet je er in de winter zijn. Bij een vakantie naar Lapland moet je rekening houden met het aantal lichturen. In december komt in een groot deel van Lapland de zon niet boven de horizon. Dat betekent dat er hele dagen donker is. Vanaf januari neemt het aantal lichturen per dag langzaam toe en laat de zon zich net boven de horizon zien. Chantal: “Vanaf eind januari tot en met half maart is de ideale periode om naar Lapland te gaan. Vooral in januari heb je nog hele korte dagen maar hoe later in het jaar je gaat hoe langer de dagen zijn.” Wanneer je in februari gaat kan je ervan uitgaan dat het tussen 9:00 uur en 16:30 uur licht is.

Is Lapland duur?
Wanneer je zoekt op Lapland is de volgende vraag die in Google verschijnt ‘Is Lapland duur?’. Een associatie die veel mensen hebben met Lapland. Scandinavië is geen goedkope reisbestemming maar toch hoeft het niet zo te zijn dat deze vakantie extreem duur is. Chantal: “Natuurlijk is het een duurdere bestemming, maar wat mij betreft zeker de moeite waard! De excursies maken het duur en maar het ligt ook heel erg aan de accommodatie waar je zit. Daarnaast hebben wij ook reizen in ons assortiment waar al een aantal excursies bij inbegrepen zitten. Dit maakt de prijs een stuk aantrekkelijker.”

Het noorderlicht in Lapland
Het noorderlicht, een fenomeen dat iedereen die op vakantie gaat naar Lapland wil zien. Het noorderlicht is eigenlijk altijd wel ergens in Lapland aanwezig maar dit betekent niet dat je het ook kan zien. Dit is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet het onbewolkt zijn en moet er voldoende geomagnetische activiteit en zonnewind aanwezig zijn. Op de app Aurora zie je hoe groot de kans op het noorderlicht is op de plaats van jouw bestemming. Tip van Chantal:” Het noorderlicht is het best te zien in een donkere omgeving, zonder kunstmatige verlichting. Ook moet je ervoor zorgen dat je een camera of telefoon met nachtmodus hebt, alleen dan kan je het goed vastleggen.”

Wat mag je niet missen als je naar Lapland gaat
Ben je in Lapland, dan kun je een aantal excursies gewoon echt niet overslaan. Hier onze top 5.

 1. Huskysafari
  Dé excursie van Lapland en voor velen ook het hoogtepunt van de vakantie. Zo ook voor Chantal: “De huskysafari was echt het hoogtepunt van mijn reis. Wat was dit een geweldige ervaring om te doen! Je ontmoet de enthousiaste honden die je het liefst direct willen meenemen met de slee. Je zit met z’n tweeën op een slee met 6 honden ervoor en wordt door hen door het prachtige landschap van Lapland getrokken. Een adembenemende rit en een ervaring om nooit te vergeten!”
 2. Sneeuwscooter safari
  Wie van adrenaline en snelheid houdt kan de sneeuwscootersafari zeker niet overslaan. Chantal: ”Met een groep sneeuwscooters race je over de bevroren meren en de prachtige landschappen van Levi.” Iets wat ook echt bij de ultieme Lapland ervaring hoort toch?
 3. Sneeuwschoenwandeling
  Tijdens de sneeuwschoenen wandeling geniet je in alle rust van het adembenemende landschap. Je wandelt met een groep door de wildernis met speciale sneeuwschoenen (een soort tennisrackets). Door deze schoenen is het wandelen in de dikke laag sneeuw een stuk minder zwaar, zo kun je gemakkelijke en paar kilometer afleggen.
 4. Ontdek Snowvillage
  Snowvillage is een hotel gebouwd van maarliefst 20 miljoen kilo sneeuw. Van alle hotelkamers, restaurants tot sneeuwsculpturen alles is gemaakt van ijs. Het hotel heeft elk jaar een ander thema waarin ze alle sculpturen opnieuw maken. Je kan hier een overnachting boeken maar alleen al een kijkje nemen en een drankje doen in de bar is zeker de moeite waard!
 1. De pistes van Levi
  Levi is een van de skigebieden in Lapland en heeft prachtige pistes voor iedere skiër/snowboarder. Van beginner tot gevorderde wintersporter en langlaufer iedereen kan zich hier vermaken. Een leuke afwisseling tijdens alle excursies.

Wat moet ik meenemen naar Lapland?
Ga je Lapland, bereid je dan voor op koude temperaturen. In de winter is het er gemiddeld tussen de -3 en -35. Ook verschillende temperaturen op de plekken enorm. Het meenemen van thermokleding, een skipak, wanten een muts en snowboots spreekt natuurlijk voor zich. Hier onze extra’s:

 • Laagjes
  Zorg dat je veel laagjes over elkaar kunt dragen. Dit zorgt voor extra warmte
 • Zonnebril
  Je verwacht het niet, maar een zonnebril kan erg handig zijn. Wanneer de zon fel is en deze weerkaatst in de sneeuw is een zonnebril echt een must-have.
 • Rijbewijs.
  Vergeet je rijbewijs niet, deze moet je kunnen laten zien bij de sneeuwscooter tocht.
 • Powerbank
  Door de lage temperaturen zullen de batterijen van zowel de camera als telefoon sneller leeg gaan.
 • Bodylotion, lippenbalsem en handcrème
  Wij zijn niet gewend aan deze extreme kou dus je huid wordt dan ook sneller droog.

Benieuwd naar andere top-winterbestemmingen. Lees deze blog hier. Of zoek je liever de zon op in de winter? Ook daarover schreven we ook blog over de ideale winterzon bestemmingen. En wil jij aankomend jaar nu echt die reis naar Lapland maken? Kom gerust langs bij een van onze reisbureaus.