Blogpost

4

Terug naar reisinspiratie

Rondreis Sri Lanka, dit moet je weten

Sri Lanka: het land van de safari, prachtige cultuur & natuur. Maar ook het land van de Tsunami en de economische crisis. Wat je daar nog van merkt, de ideale reisroute en de tips delen we in deze blog. 

Hoewel Sri Lanka mede door de corona in een economische crisis terecht is gekomen is en blijft het een geweldig vakantieland. Je vakantie naar Sri Lanka uitstellen vanwege deze situatie? Zeker niet! Wij zijn er in juni 2023 geweest en hebben onwijs genoten. Hoewel je merkt dat het land weer in opbouw is kom je als vakantieganger niets te kort. In tegendeel zelfs. De Sri Lankaan is onwijs blij dat je hun prachtige land weer bezoekt en hen van inkomsten voorziet. Kortom, twijfel je vanwege de economische situatie? Zeker niet nodig! 

Reisroute Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland zo groot als Nederland en België samen. Niet zo groot dus. Daardoor is het mogelijk in een korte tijd een groot deel van dit prachtige land te zien. Van de verschillende natuurparken, de culturele steden als Anuradhapura en Kandy tot de overweldigende stranden. 

Afhankelijk van het seizoen waarin je naar Sri Lanka reist is het handig om naar de reisroute te kijken. Zo kent het land 2 moessonperiodes. De zuidwest moesson die is van mei tot en met augustus en de noordoost moesson deze is van oktober tot en met januari. In deze periodes vallen er korte hevige regenbuien waarna de zon ook weer snel schijnt. Wij waren er in juni en hebben het hele eiland gezien en hebben slechts 3 goede buien gehad. Ook een kwestie van geluk dus. 

Colombo 

Wanneer je naar Sri Lanka gaat, vlieg je altijd op Colombo. Deze stad zelf heeft niet enorm veel te bieden daarom reizen de meeste mensen direct na hun aankomst door naar het half uur verder gelegen Negombo. Een plaatsje aan het strand waar je je prima 2 dagen kunt vermaken en kunt bijkomen van de reis. Vanuit hier begint je echte reis. 

Rondje

Sri Lanka is erg geschikt om een rondje te maken. Of je het rondje met de klok mee of tegen de klok in doet is geheel naar eigen wens in te richten en heeft mogelijk ook iets te maken met het seizoen waarin je gaat. 

Ga je bijvoorbeeld in het regenseizoen in het zuiden dan heb je in het noorden mooi weer en wil je wellicht op het strand afsluiten. Dan is het aan te raden het rondje tegen de klok in te doen. Kortom, genoeg keuze maar wel iets om rekening mee te houden. 

Wij deden het rondje met de klok mee en delen vanuit hier onze reisroute. 

Wilpattu

Op zo’n 3,5 tot 4 uur rijden ligt het natuurpark Wilpattu. Het is het grootste natuurpark van Sri Lanka en kent minder Massa toerisme dan Yala. Een prachtig park waar je kans hebt op Olifanten, lipberen, krokodillen, waterbuffels en als je geluk hebt ook de luipaard! 

Anuradhapura

De oude hoofdstad van Sri Lanka. Ook wel het kloppende hart van het boeddhisme. Deze stad mag zeker niet in jouw route ontbreken als je geïnteresseerd bent in de cultuur van het land. Huur een Tuk Tuk of beter nog ga met een lokale gids op pad. Wij leerden alles over het ontstaan van het boeddhisme en hebben een bijzondere dag gehad! Wat ons betreft zeker een aanrader. 

Trincomalee

Het in het Noord-Oosten gelegen Trincomalee. Wat is het hier mooi. Prachtige lange zandstranden, hotels op het strand en voldoende wateractiviteiten. Zo kan je hier in het juiste seizoen walvissen spotten en met haaien zwemmen. Kortom, de ideale relaxte strandbestemming.

Sigirya

Sigirya staat eigenlijk enkel bekend om de ‘Lion rock’ welke op de UNESCO wereld erfgoed lijst staat. De Lion rock bestaat uit overblijfselen van een vulkaan maar is voornamelijk het voormalige paleis van de koning uit de 5e eeuw. 

In Sigirya kan je de Lion rock zelf beklimmen maar ook zeker de  nabij gelegen Pidurangala Rock is de moeite waard! 

Let op het kan hier overdag tegen de 40 graden zijn dus plan je route zo in dat je beide beklimmingen met zons-op of ondergang doet. 

Kandy

Kandy is een drukke en hectische stad. Bezoek de prachtige botanische tuin, de tempel van de tand en een traditionele dansvoorstelling. Aan 1 dag Kandy heb je eigenlijk genoeg tijd en kan je mooi de volgende ochtend op de trein stappen naar Ella. 

Ella

Het Pai van Thailand en Ubud van Indonesië genoemd. Een klein dorpje in de bergen van Sri Lanka. Met de trein kom je aan in Ella. 

Over deze treinreis gesproken, dit mag je echt niet missen! De treinreis van Kandy naar Ella staat bekend als één van de mooiste treinreizen ter wereld. De rit duurt zo’n 7 uur en neemt je mee langs de groene heuvels, theeplantages, vergezichten en watervallen. 7 uur lijkt lang maar deze zijn voorbij gevlogen. 

Ella, een klein bergdorpje waar je gerust een paar dagen kunt verblijven. Het is een leuk plaatsje waar voldoende te beleven is. Van diverse thee plantages, watervallen, de Nine Arch Bridge tot de Ella rock en de Little adam’s Peak. 

Marissa / Arugam Bay

Wij sloten de vakantie af met een paar dagen relaxen op het strand. Zowel Mirissa als Arugam Bay zijn hier uiterst geschikte bestemmingen voor. 

Vanuit Marissa kun je ook nog een leuk uitstapje maken naar Galle een klein plaatsje waar de overblijfseleen van de Nederlandse VOC nog goed zichtbaar zijn. Galle is een sfeervol plaatsje met leuke straatjes, restaurants en boetiekjes.